Žijeme vedome?

Japonská Atlantída s podmorskými kameňmi

Views: 0

Tieto podmorské stavby sa nie nadarmo nazývajú Japonskou Atlantídou. Bolo tu mesto: zostali po ňom stopy terás, bazénu, divadla, torzo sochy, podobné človeku… Vyzerá to tak, že toto mesto sa potopilo do hlbín oceánu podobne, ako Atlantída, a zahubili sa tak všetci obyvatelia. Možnosti, že ľudia v staroveku vedeli dýchať pod vodou, asi nikto neverí. Našťastie vedci dnes už vedia odpovedať na túto neľahkú otázku.

Japonská Atlantida s podmořskými kameny

História týchto stavieb má korene v hlbokom staroveku, mnoho tisíc rokov naspäť. Dnes z mesta zostali jen ruiny. Nebolo však zničené úplne. Zvyšky mesta nie sú skryté pod hrubou vrstvou pôdy, ale ležia na morskom dne, neďaleko japonského ostrova Yonaguni v súostroví Ryukyu. Môže sa k nemu dostať ktorýkoľvek potápač. Napriek tomu sa situácia vyvinula tak, že súčasnému ľudstvu sa mesto otvorilo až teraz – nedávno.

V roku 1986 jeden z miestnych plavcov objavil na morskom dne divné rovné bloky. Na prvý pohľad bolo zrejmé, že ich niekto vytesal do horniny. Sú tak dokonale opracované, že nebolo žiadnych pochýb o tom, že sú vytvorené ľudskou rukou.

Zaujímavé je, že toto miesto z diaľky vyzerá ako stupňovitá vyvýšenina, ktorá pripomína nejakú starú peruánskou pyramídu. Ako celok. Ale keď si ruiny prezriete detailne, tak medzi nimi nájdete veľmi veľa zaujímavostí. Sú tam miesta na kultové obrady, ale tiež rôzne stavby, určené k bežnému svetskému životu – napr. bazén, divadlo, terasy a pod.

Niektorí potápači pri pohľade na tieto stavby upadajú až do posvätného vzrušenia.

Ako jeden z prvých sa týmto grandióznym objevom začal zaoberať Masaaki Kimura, geológ z univerzity v Ryukyus (University of the Ryukyus). On tieto vzácne kamenné štruktúry sprístupnil vedeckému výskumu.

Masaaki Kimura strávil viac než 15 rokov dôkladným meraním podmorského mesta. Na konci tohto úsilia mohol vytvoriť presnú maketu pradávneho mesta, ktoré pohltil oceán. Podľa Kimuru je toto mesto staré asi tak 3 až 10 tisíc rokov. Kto vytvoril tak kolosálnu architektúru, sa však dodnes skutočne nepodarilo zistiť.

Zdroj: https://ideje.cz/cz/clanky/japonska-atlantida-s-podmorskymi-kameny

Exit mobile version