Site icon Žijeme vedome?

Hodinky.

Views: 0

Pred smrťou muž povedal svojmu synovi:
„Toto sú hodinky, ktoré mi dal tvoj starý otec. Majú viac ako 200 rokov. Predtým, ako Ti ich dám, zober ich a choď s nimi do prvej záložne. Povedz, že ich chceš predať a opýtaj sa, koľko za ti za ne môžu zaplatiť.”
Na naliehanie otca syn odišiel s hodinkami a po niekoľkých minútach sa vrátil a povedal:
„Ponúkajú mi 10 dolárov, pretože sú staré a ťažko poškodené.“
Otec požiadal svojho syna, aby vzal hodinky a tentoraz šiel k prvému hodinárovi. Syn sa o hodinu neskôr vrátil a povedal:
„Hodinár ponúkol za hodinky 20 dolárov, otec.“
Otec sa znova otočil k svojmu synovi:
„Vezmi tieto hodinky a priblíž sa k prvému človeku, ktorého stretneš na ulici, a opýtaj sa ho za koľko si ich od Teba kúpi.“
Syn sa po 10 minútach vrátil a hovorí:
„Nikto ich nechcel kúpiť, iba jeden a ten mi ponúkol 5 dolárov.“
„Výborne. A teraz choď do múzea a ukáž im hodinky,“ povedal otec. Po niekoľkých hodinách sa syn s radosťou vracia. „Za tieto hodinky mi ponúkli milión dolárov! Povedali, že to bolo skutočné majstrovské dielo. A že zaň dajú čokoľvek, aby ich zachovali pre budúce generácie. Ako je to možné? “
Otec odpovedal:
„Chcel som, aby si vedel, že správne miesto a správni ľudia ocenia Tvoju skutočnú hodnotu. Preto sa neobjavuj na nesprávnych miestach a neznepokojuj sa, ak sa s tebou zaobchádza ako s odpadom. Tí, ktorí vedia o tvojej hodnote, si ťa vždy budú vážiť, takže nikdy nezostaň na mieste a medzi ľuďmi, ktorí tvoju hodnotu nevidia.”

Exit mobile version