Site icon Žijeme vedome?

Hľadači šťastia

Views: 2

Žijeme v hľadaní šťastia vo vonkajšom prostredí. Ako keby bol svet tovarom. A naše túžby, ako reklamné tabule, menia naše zameranie vždy na nové a nové veci, s ktorými by nám mohlo byť lepšie, krajšie, príjemnejšie… aspoň si to myslíme.

Šťastie sa nedá získať, alebo kúpiť ako tovar. Šťastie je nekonečná hra ilúzie, ktorá nám dovolí zacítiť slasť života, keď sa napojíme na jeho Podstatu. Každého naplní šťastím niečo iné, no vždy je to ukryté v Podstate života. Všetky ostatné uspokojujúce pocity, keď niečo získam, kúpim, vlastním… sú len chabé pokusy získať šťastie lacno. Aj keby to malo byt auto, alebo dom za milióny peňazí, vždy je to chabý pokus, ako získať šťastie lacno. Šťastie totiž nemá cenu… nedá sa ohodnotiť peniazmi, ani nahradiť vecou. Jeho podstatou je niečo iné.

Čo bráni a čo umožňuje človeku byť šťastný? Veľa ľudí premýšľa o šťastí a o tom, ako šťastný byť. A to je práve ten problém. Schopnosť premýšľať nás odvádza do iného času… premýšľame, aké by to bolo, keby bolo… alebo aké to bolo, kým sa nestalo to, čo sa stalo… Premýšľanie nám bráni vidieť, počuť, cítiť, vnímať to, čo je. Premýšľanie nás odvádza od podstaty života, aj keď sa nám zdá, že práve premýšľanie nás k tej podstate môže doviesť. Aký rébus…

…tvoriaci sa v mysliach ľudí… tvorí ich kvalitu života. Mysliac si, že vymyslia, nikdy nedomyslia, lebo už myslia na iné… až kým im život uplynie… v Čase.


S úctou Milan

Exit mobile version