Site icon Žijeme vedome?

Istoty neexistujú

Views: 187

Ľudia veľmi často riešia istoty. Chcú mať istotu keď sa rozhodujú, chcú mať istotu v práci, chcú mať istotu vo vzťahu, chcú mať finančnú istotu, chcú istotu, že sa im nič nestane… ale čo je istota?

Ak túto otázku položíme viacerým ľuďom, každý odpovie inak. Pri počúvaní odpovedí zistíte, že tí ľudia sa boja. Majú strach. Strach zo zlyhania, strach že sa niečo stane, strach o niečo. A je tam ešte jeden spoločný bod – nežijú v procese. Zachytávajú sa v imaginárnych životných míľnikoch. Snažia sa iba niekam dôjsť bez ujmy. A ak majú šťastie, tak s nejakým ziskom. Nemusia to byť iba peniaze, môže to byť majetok, alebo vzťahy. Ide o pocit, že niečo majú, niečo vlastnia. Alebo niekoho? Aj… a žijú v strachu, že to môžu stratiť, preto sa snažia si to nejak poistiť.

Kto však žije v procese, ten vie, že v procese sa nedá o nič prísť, pretože podstata života je presne v tom procese – v TERAZ sa odohrávajúcej chvíli. A nech je tá chvíľa akákoľvek, je to plynúci život, ktorý viem cítiť, ktorý viem riadiť svojimi zmyslami, vychutnávať si ho vo vetre, v daždi, na slnku, či doma. Toto je jedná istota, ktorú viem mať pod kontrolou. Všetko ostatné, čo sa odohráva mimo prítomnosť, sa buď minulo v minulosti, alebo bude v budúcnosti.

Preto nemá zmysel opúšťať prítomnosť, lebo akonáhle to urobíš, strácaš istotu, že to máš pod kontrolou. Tvoja jediná istota je v tom, že môžeš kontrolovať svoj život, že si môžeš byť vedomý seba a vychutnávať si to v konkrétnej chvíli všetkými zmyslami. Vtedy naozaj žiješ…

S úctou Milan

Exit mobile version