Site icon Žijeme vedome?

Hľadanie šťastia

Views: 110

Je to zvláštne, ale je to tak. Na ceste životom človek veľakrát vojde do slepej uličky. To by ani tak nevadilo, keby sa tam človek nezastavil a čakal, že tá cesta sa nejak začne budovať sama. Nebude. Človek sám rozhoduje o tom, po akej ceste kráča, či vôbec kráča (lebo mnohým sa ani to nechce), alebo či si začne budovať svoju vlastnú cestu. Tú potom zvyčajne zanechá potomstvu, lebo ľudský život je vo svojej podstate krátky. No je dosť dlhý na to, aby tu človek zanechal po sebe stopy svojho života.

Posledné desaťročia však badať na ľuďoch niečo zvláštne. Bezcieľnosť. Slepé uličky sa napĺňajú nešťastnými ľuďmi. Nevedia sa vrátiť, ani kráčať ďalej. Zdá sa, že to spôsobuje virtuálny svet, kde mnohí ľudia hľadajú svoj zmysel života – svoje šťastie. Virtuálne vyžitie však neprináša telu to, čo telo potrebuje. A ani Duši. A tak sa ľudia dopujú látkami, ktoré im na chvíľu dodajú energiu, pocit spokojnosti, alebo akúsi krátkodobú náhradu za pocit šťastia. Ak si to doprajú opakovane, majú pocit, že to je to skutočné šťastie… keďže skutočné šťastie nepoznajú.

Niečo podobné zas iní ľudia robia s vecami. Kupujú si veci, aby mali radosť. Kupujú si veci, aby sa cítili aspoň chvíľu šťastne. Pritom šťastie je vnútorná záležitosť. Veci s tým nemajú nič spoločné. A tak sa ľudia dostávajú do situácie, keď si ani neuvedomujú svoju závislosť na veciach, ktorých podstata nemá so šťastím nič spoločné. Iba sa naháňajú za vecami… za peniazmi… za novým autom… za novým mobilom… alebo inou vecou. Kým to nemajú, necítia šťastie. A keď tú vec konečne majú, po chvíli šťastie vyprchá. Trvá iba chvíľu. Falošné šťastie.

Skutočné šťastie je vnútorný stav. Je to spokojnosť, vnútorný pokoj, harmónia, radosť. Aj v staršom aute, aj so starším mobilom, aj v starších nohaviciach. Tie veci s tým nič nemajú. Sú to veci. Majú len poslúžiť. Horšie by bolo, keby sme ich nemali vôbec, žiadne auto, žiadny mobil, žiadne nohavice. Vtedy by to bol problém. Aj keď sú na svete miesta, kde ich ľudia nemajú a aj tak sú šťastní. Ale to už je úplne iná téma…

S úctou Milan

Exit mobile version