Jeden z hlavných cieľov SPDR je potravinová sebestačnosť a priama podpora poľnohospodárov – členov SPDR. Zároveň je našim cieľom uspokojiť potreby našich podielnikov.
Po viac ako tridsať ročnej devastácii slovenského poľnohospodárskeho družstevného systému je tu opäť zmena, ktorá umožňuje nápravu a oživenie slovenského poľnohospodárstva. Priama finančná podpora pre poľnohospodárov, skvalitní a spestrí jak poľnohospodársku a chovateľskú činnosť, tak aj sebestačnosť v pestovaní, spracovaní a výrobe obživy. Podporí sa tým biodiverzita, ozdravenie pôdy a zlepšenie bezpečnosti a kvality obživy. Tým dosiahneme vyváženejšiu a rozmanitejšiu stravu a hlavne čerstvé lokálne poživiny.
Začneme klásť dôraz na rôznorodosť produkcie pre lokálnu konzumáciu, čo prinesie viaceré pozitívne zmeny. Nielenže sa vytvorí ekonomická stabilita, ale čo je tiež dôležité – budeme mať dostatok kvalitnej a čerstvej obživy pre každého.
Podporíme zlepšenie prístupu k lokálnym poživinám a informovanosti o nich. Máme pripravené rôzne programy, na základe ktorých zabezpečíme pre každý región na Slovensku širokú škálu čerstvých poživín slovenskej produkcie v čo najvyššej kvalite.
Sme pripravení finančne podporovať aj drobných roľníkov, rodinné gazdovstvá a remeselných výrobcov obživy, pôsobiacich v jednotlivých regiónoch.
Pri podpore obchodovania s poživinami budeme zohľadňovať, či ponúkané produkty sú dopestované alebo vyrobené na Slovensku. Dovoz poživín zo zahraničia finančne podporíme len u tých poživín, ktoré nie sme schopní produkovať na Slovensku.
- Ako uvádza správa z Konferencie OSN o obchode a rozvoji z roku 2013:
,, Ak skutočne chceme nasýtiť celý svet, musíme čím skôr začať zlokálňovať naše potravinové systémy. Spoliehanie sa na to, že medzinárodný obchod pokryje požiadavky po základých potravinách, zatiaľ čo lokálna produkcia sa špecializuje len na komerčne výhodné plodiny určené na export sa nenaplnilo a požadované výsledky neboli naplnené.”
60 odborníkov, ktorí prispeli k tejto správe, doporučilo zmenu prístupu k produkcii a podporu malých gazdovstiev, rôznorodosť a sebestačnosť. Tvrdia, že to nieleže pomôže zmierniť chudobu a hlad, ale celkovo sa tak dopestuje omnoho viac obživy. Viaceré svetové štúdie dokazujú, že je to preto, lebo malé rozmanité gazdovstvá vyprodukujú na jednotku plochy viac obživy než monokultúry.
Takže aj zahraniční odborníci pracujúci pre OSN sú toho istého názoru. Blíži sa doba plnej podpory poľnohospodárstva, sebestačnosti v pestovaní, spracovaní a výrobe obživy na Slovensku.
Tím ÚSVIT
ÚSVIT nájdete aj na
Telegram:
https://t.me/usvitra
Facebook:
https://www.facebook.com/profile.php?id=61560697205398