Prečo ženy milujú kone ?

Views: 29

Žena je ako príroda. Raz krásna a nežná ako jarná lúka, inokedy divoká a nevyspytateľná ako letná búrka. Podobne ako kone. Aj tie vedia očariť krásou a vzápätí rozniesť svet na kopytách. Vedia, čo pre nich znamená ich stádo, rodina, ale dokážu si ísť za svojim sústom tam, kam práve potrebujú. Vedia byť nežne a starostlivé, ale aj divoké a slobodné. Kone a ženy – majú tak veľa spoločného! A možno práve preto oddávna inšpirovali mužov a ovplyvňovali chod dejín. Môžu spolu urobiť pre svet ešte viac? A ako?


Svet hľadá rovnováhu

Kým v minulých storočiach boli kone skôr “mužská” záležitosť, v súčasnosti je pri koňoch vidieť čoraz viac žien. Možno je to len tým, že vďaka zmenám v spoločnosti “môžeme” (robiť čo chceme), ale možno aj tým, že svet dnes potrebuje viac ženskej ako mužskej energie, aby získal tak potrebnú rovnováhu a mohla sa obnoviť harmónia vo svete. Namiesto súperenia o prvenstvo, preceňovania rozumu a techniky, je totiž dnes oveľa viac žiadúca spolupráca, dôvera a cit, čo sú skôr ženské domény ako mužské. Bez nájdenia rovnováhy totiž hrozí, že sa naša loď menom Zem nakloní príliš na jednu stranu a my skončíme s ňou vo vlnách bez času. Našťastie je Vesmír múdry a Príroda láskavá, tak pre nás, svoje deti, vždy nájde nejaký spôsob, ako sa doučiť to, čo práve potrebujeme. Napríklad aj v podobe koní.

Čo sa môžu ľudia a hlavne ženy naučiť od koní a ako prebieha také “doučovanie”? 

Jednoducho. Začne vás to “ťahať” ku koňom. Začne sa vám o koňoch snívať, zatúžite na nich jazdiť alebo len tak byť v ich prítomnosti a ani neviete prečo. Alebo po nich začnú túžiť vaše deti. Deti totiž veľmi dobre vedia čo potrebujú pre svoj harmonický vývoj. A to, čo nedostanú od svojich rodičov, začnú hľadať inde. A tak sa vám stane, že sa kone “votrú” do vašej priazne cez vaše vlastné deti tým, že im kupujete hračky, obrázky či ich len vozíte na hodiny jazdenia. Niekto si to ani nemusí všimnúť, ale niekomu to začne vŕtať hlavou a hľadá ďalej…

Kôň je symbolom energie, sily, rýchlosti a krásy. Stelesňuje slobodu, vznešenosť, pokoj a dynamiku zároveň. Predstavuje rovnováhu, súhru a spolupatričnosť. Nemusíte byť odborník na kone, aby ste rozumeli odkazu koní. Toto máme v podvedomí jednoducho všetci. 

  • Ich skutočná príťažlivosť však spočíva v tom, že kone z vás “vytiahnu” vašu pravú podstatu a dostanú vás do rovnováhy. Ak ste ochotná uvidieť ju a učiť sa od nich, vaša kráľovská koruna s harmóniou na duši je na dosah.

Ako zistíte, prečo vás to ťahá ku koňom? 

Vnímajte to, čo sa skrýva “po povrchom”, vo vašom vnútri. Napríklad tak, že vyhľadáte prítomnosť koní a ak vám to majitelia dovolia, buďte tam s nimi chvíľu len tak. Nemusíte ísť hneď jazdiť! Pozorujte svoje pocity a všímajte si reakcie koní pred sebou. Nemusíte ich hneď hladiť a dotýkať sa ich, buďte skôr len svedkom toho, čo sa deje medzi nimi a vo vás. Ak zacítite túžbu dotýkať sa, vnímajte, čo “je za tým”, hlbšie a hlbšie. Možno vás rozruší ich komunikácia, možno túžite po blízkosti, pretože máte málo nehy vy sama. Možno máte túžbu starať sa o druhého a nemáte o koho. A možno vás naozaj len láka vyskúšať, aká hebká je konská srsť na dotyk. Možno vás láka predstava tej nespútanej konskej energie a vy len túžite opäť cítiť “vietor vo vlasoch” a zbaviť sa okov povinností. Ak zacítite strach, pozorujte či sa bojí vaše telo, alebo len vaša myseľ. Telo je múdre a reaguje na aktuálnu situáciu a možno vám niečo skutočne hrozí, tak si dajte pozor a ustúpte. Ale ak má strach len vaša myseľ, môže to byť spomienka na skúsenosť, ktorá sa odohrala kdesi v minulosti. V tomto prípade vám v skutočnosti nič nehrozí, ale aj tak je dobré venovať jej pozornosť. Je to príležitosť ako odhaliť skryté podvedomé procesy, ktoré vás môžu blokovať aj v iných situáciách.

Pri stretnutiach s koňmi stretávam rôzne typy žien. Niekedy sú to odvážne ženy, z ktorých sála sebaistota, cieľavedomosť a rozhodnosť. A stretávam aj jemné a citlivé ženy, vnímavé na drobné odtiene života, starostlivé a pokojné, odhodlané slúžiť iným. Keď sa tieto ženy stretnú zoči voči s koňmi, odrazu uvidia svoju silu, i svoje skryté miesta a nerovnováhy. 


Tie prvé, odvážne a priebojné, sú aj pri koňoch schopné mať hneď všetko pod kontrolou a udávať tempo. Často však ale prehliadnu jemné signály a odpovede koní a nakoniec ich bojovná komunikácia navzájom vyčerpá. Všetko sa im síce navonok darí, ale vo svojom vnútri sa cítia čoraz prázdnejšie a možno ani druhá strana sa nemusí s nimi cítiť dobre. Vytúžené spojenie na oboch stranách a pokoj v duši nie a nie prísť. 

Tie druhé, jemné a starostlivé, sa chcú s koňmi hlavne po dobrom dohodnúť, netlačiť na ne a získať si ich zároveň na svoju stranu. A tak od nich často ani nič nechcú. Nakoniec potom robia len to, čo chce kôň (napríklad pásť sa či stáť) a snažia sa presvedčiť samé seba, že to tak vlastne chceli. A nikam sa nedostanú. 

Väčšina zo žien nakoniec priznáva, že presne tak to má aj vo svojom osobnom živote. Tie “silné a nezávislé” ženy sa často cítia vyčerpané a slabé, pretože si nedovolia  niečo cítiť a byť aj “zraniteľné” a nie sú ani ochotné požiadať o pomoc a preložiť svoj náklad na niekoho iného. A tie “starostlivé a nežné” majú už často starostí o iných plné zuby, ale nedokážu si odhryznúť trochu času a energie aj pre seba a vziať “opraty” do vlastných rúk. Kone to rozpoznajú okamžite, pretože reagujú na nesúlad medzi tým, ako sa ľudia cítia a tým, ako sa správajú. Akonáhle si človek pred nimi uvedomí, ako sa naozaj cíti a prizná si svoju nerovnováhu, nastáva uvoľnenie a oslobodzujúci výdych… na oboch stranách. A toto “zvedomenie” seba skutočne niekedy stačí na to, aby aj žena nabrala odvahu zmeniť niečo vo svojom živote a aby sa aj kôň či iný človek, cítil pri nej lepšie.


Do našich životov potrebujeme dostať ROVNOVÁHU a poznať celý náš POTENCIÁL. Pretože žena nie je “len starostlivá” alebo “len múdra”. Žena v rovnováhe plynie…. mení sa a je neustále v pohybe. Ako rieka… ako Príroda.

Menia sa jej energie, menia sa jej prejavy aj zámery. Niekedy sa obetuje pre druhých a inokedy ide len za svojim vlastným cieľom. Niekedy je divoká a dravá, inokedy nežná ako jarný vánok. Dokáže byť prijímajúca a vie byť aj oporou. Raz je jej telo pevné ako skala a raz vláčne ako olej. Vie bežať s vetrom o preteky, ale aj spomaliť a byť svojim dychom.

Ale až keď žena rozpozná svoj stred, bod nula, miesto v tele i na duši kde je “doma”, môže sa cítiť v bezpečí a nekonečnom spojení so svojou silou múdrej kráľovnej. Aj kone to tak majú. Preto ich to k sebe tak ťahá. 

Spoločné črty

Pred pár rokmi som spoločné črty žien a koní pretavila do obrazov a archetypov, v podobe kalendáru Kúzlo žien a koní. Neberte tie slová prosím doslovne, nechajte sa skôr inšpirovať a vnímajte, kde vás podráždia. Je v nich možno niečo, čo potrebujete preskúmať 🙂

V každej z nás žien, sú prítomné všetky archetypy a schopnosti a záleží len na tom, ako ich vieme využiť a pracovať s nimi v prospech nás aj nášho okolia.

S koňmi toho máme veľa spoločného, kone aj ženy sú:

  • NEŽNÉ. Máme veľa podôb, ale v hĺbke sme všetky rovnako nežné a citlivé. Milujeme nehu, dotyky, harmóniu a veríme v krásu. Dôvera nám otvára srdcia a dovoľuje nám ukázať, čo je v nás. Archetyp zasnená ROMANTIČKA (PANNA) pomáha veriť v lepší svet.
  • STAROSTLIVÉ. Záleží nám na druhých, na ich spokojnosti a pohode. Dávame pozor, aby boli druhí v bezpečí a bolo o nich dobre postarané. Dobre však vieme, že najskôr sa musíme postarať samé o seba, aby sme mohli pomáhať iným. Archetyp starostlivá MATKA pomáha starať sa o iných.
  • SPOLOČENSKÉ. Vieme bez iných cválať životom, aj sa postaviť samé za seba. Spoločnosť priateľov a ich blízkosť nám však pomáha vidieť aj to, čo nevidíme a kráčať životom ľahšie a zábavnejšie. Archetyp KAMARÁTKA pomáha cítiť sa súčasťou celku.
  • KRÁSNE. Sme si vedomé svojej vnútornej sily, krásy a príťažlivosti a keď po niečom túžime vieme o to požiadať a dopriať si slasti života. Archetyp zvodná MILENKA umožňuje vychutnávať si pôžitky sveta.
  • HRAVÉ. Život je naše láskavé ihrisko. Prináša zmenu i nové príležitosti, kde môžeme rásť a rozvíjať svoje schopnosti i cítiť radosť zo života. Archetyp bláznivá ZABÁVAČKA vnáša do života radosť a hru.
  • ZVEDAVÉ. Nič nie je pre nás nemožné. Máme veľa otázok a rady na ne hľadáme odpovede. Láka nás objavovať nové obzory a hľadať iné cesty. Archetyp cestujúca OBJAVITEĽKA pomáha rozširovať si obzory.
  • DIVOKÉ. Milujeme vietor vo vlasoch a pocit slobody. Keď niečo chceme, nič nás nezastaví. Nepoznáme žiadne bariéry a máme odvahu prejaviť sa. Archetyp divoká REBELKA pomáha svojou energiou rúcať zažité a nefunkčné stereotypy.
  • TVORIVÉ. Máme rady nachádzanie nových súvislostí, tvarov a možností. Tvorba nám dáva príležitosť dostať sa ďalej, vyššie, bližšie… k iným aj k sebe. Archetyp tvorivá UMELKYŇA pomáha prejaviť svoje pocity a postoje cez umenie a akúkoľvek tvorbu.
  • ROZHODNÉ. Vieme kam kráčame a vieme prečo. A vedia to aj tí, ktorí nás nasledujú, pretože naše kroky majú zmysel. Ak sa raz pre niečo rozhodneme, dosiahneme to. Archetyp BOJOVNÍČKA umožňuje dávať veci do pohybu a zmeniť čo nefunguje.
  • ZODPOVEDNÉ. Sme kráľovné vo svojom kráľovstve. Vieme, čo je dobré pre nás, aj pre iných. Ctíme si tradíciu a dôveru iných. Vládneme zodpovedne a spravodlivo v prospech celku. Archetyp zodpovedná KRÁĽOVNÁ / VODKYŇA udržuje veci pod kontrolou a na poriadku.
  • MÚDRE. Máme rady pokoj a čas, keď nás nikto neruší alebo naozaj počúva. Vtedy môžeme premýšľať a získať nadhľad i pochopenie diania okolo nás. Archetyp MÚDRA vedkyňa / učiteľka pomáha udržiavať hodnoty a rovnováhu.
  • VNÍMAVÉ. Cítime a vidíme oveľa viac, ako vidno na povrchu a inak, ako káže rozum. Sme vnímavé voči najjemnejším podnetom z okolia i nečakaným vhľadom a vieme sa podľa toho riadiť. Archetyp VEDMA pomáha chápať podstatu vecí.

Nástenný lunárny kalendár 2017

Od koní sa vieme naučiť veľmi veľa. 

Napríklad spolupracovať a lepšie sa vyjadrovať alebo byť čitateľnejšie pre naše okolie. Kone sú totiž majstri komunikácie, spätnej väzby a rozhodnosti. Potrebujú spoločnosť iných, aby sa cítili v bezpečí. Vždy vedia čo chcú. Reagujú okamžite, nesúdia a neočakávajú. Dajú najavo čo sa im páči a čo nie a to hneď. Existuje pre nich len “teraz”. A podľa toho aj reagujú. Ak nie sú vypočuté, len zvyšujú intenzitu. Reagujú najprv jemne, pohľadom, ušami… a keď to nestačí, tak postupne silnejšie a silnejšie… a keď druhá strana stále nereaguje (nepočuje, nechce počuť), tak nakoniec použijú svoju silu, zuby a nohy. Ako na stupnici 1 až 10. Bežne to ľudia na koňoch nevnímajú, pretože aj vo vlastnom živote používajú menšiu škálu reakcií a zvyčajne v extrémoch, 1-2 a potom rovno 10. Tak sa z citlivej žienky razom stáva hysterka a zo silnej a nezávislej ženy sentimentálna bábovka. A je z toho nakoniec boj či prekvapenie na druhej strane.

Navyše my, ženy, žijeme často v minulosti alebo v budúcnosti, hodnotíme a stále niečo očakávame. Držíme sa našich programov a rozumu a veľakrát uchovávame v sebe vlastné pocity dovtedy, kým nádoba nepraskne a nával emócií z nás nevytryskne ako gejzír, zväčša v nepravej chvíli. V knihe Proměna (Jak věci změnit, když je změna zdánlivě nemožná) sa spomína analógia psychológa Jonathana Heidta o slonovi a jazdcovi. Slon predstavuje emocionálnu zložku nášho mozgu a jazdec racionálnu. Racio, rozum, podľa neho dokáže ovládnuť slona, ale nie nadlho. Jeho sila je priveľká. Môžeme sa akokoľvek snažiť ovládnuť svoj pocit, ale kým mu neporozumieme a nepretavíme ho do pravdivej reakcie, zostane tlieť vo vnútri nás a nakoniec nás spáli. 

Vnímaví ľudia a kone (ale aj ostatné zvieratá i rastliny) dokážu pnutie vo vnútri nás vycítiť. Keď napríklad stojím pri koni a riešim včerajšiu hádku s mužom, kôň vníma len to, čo aktuálne cítim, teda hnev. Ak po koni niečo chcem a hoci sa tvárim príjemne, ale cítim hnev, bude reagovať na môj hnev a to odporom a svojim hnevom. Vzniká ďalšie nedorozumenie a viac hnevu. Zvalím to na neposlušného koňa a svoj hnev si vybijem na ňom. Ak vám to pripomína scénku z vášho rodinného života, verte, že nie ste jediná. Ľudia takto reagujú pričasto. Za tieto prejavy si môžeme sami, pretože sa navzájom nepočúvame, necítime seba a nevnímame pocity druhých, nevieme čo naozaj chceme a tak namiesto jemných signálov a postupného zvyšovania “hlasitosti”, volíme ticho, alebo hluk. A z nežnej krásky je razom vreštiaca harpia a z udatného rytiera sa stáva rozpálený Golem ničiaci všetko okolo seba.

A preto je našim cieľom, aby sme sa naučili reagovať v prítomnosti, na aktuálne dianie, bez zaťaženia minulosťou. Aby sme odhalili miesta nerovnováhy v našich životoch a nechali prejaviť náš skutočný potenciál. 

Žena, ktorá vytrvá a nechá sa inšpirovať múdrosťou prírody či životom koní, môže získať viac sebavedomia, vytrvalosti a naučiť sa efektívnejšej, priamočiarej komunikácii. Môže rozpoznať, v čom spočíva reálna sila prítomného okamžiku, po čom túži jej srdce a kedy je neha oprávnená a liečivá. Dokáže sa naučiť obhájiť svoje hranice a získať rešpekt, ale aj obnoviť dôveru a vieru vo vlastné schopnosti. Len tak sa môžeme stať vnímavejšími a zároveň aj dôveryhodnejšími kráľovnami vo svojich kráľovstvách. Len tak tú kráľovnú v nás objaví aj muž stojaci po našom boku.

Pre všetky kráľovné, 

s láskou,

Daniela 



ZDROJ: https://www.danielatejkalova.sk/l/preco-zeny-miluju-kone/

Pozorujem a obdivujem
s akou ľahkosťou sa mení Svet.
Čo bolo – niet a nové sa chystá.
Nikdy tá istá doba nepríde.
Keď niečo odíde prichádza nové.
A aké Zdroje človek použil,
taký má život, aby žil a sa poučil…

Kontakt

vedome@zijemevedome.sk

Rytierska doba

- His Majesty Alexander -

Najnovšie články

  • All Post
  • MINULOSŤ
  • MOZAIKA MÚDROSTI
  • Nezaradené
  • O SILE SLOVA
  • RYTIERSKA DOBA
  • Z HLBÍN POZNANIA
  • Z MYSLENIA
  • ZAUJÍMAVOSTI
  • ZDRAVÝ ŽIVOT
    •   Back
    • Človek
    • Príroda
    • Svet
    •   Back
    • Rytierska etika
    • Rytierska súčasnosť
    • His Majesty Alexander
    • Z minulosti Rádov
    • Úsvit
    •   Back
    • Prehistorická minulosť
    • Pred našim letopočtom
    • Náš letopočet
    • Posledných 300 rokov
    •   Back
    • Poznanie z línie Života
    • O Vesmírnych Konoch
    • Stará Vieronauka Slovenská
    •   Back
    • Slová Slovanov
    • Sila slova
    •   Back
    • Z mojich zápiskov
    • Z mojich veršov
    • Zamyslenia Mysle
    • Zamyslenia Ducha
    •   Back
    • Zdravý pohyb
    • Zdravé telo
    • Zdravá duša
    • Zásady spoločenského správania
    •   Back
    • Zbierka príbehov
    • Zbierka múdrosti Predkov
    • Zbierka rozprávok
Edit Template

Z myslenia

O sile slova

Mozaika múdrosti

Zaujímavosti

Zdravý život

Z hlbín poznania

Minulosť

Rytierska doba

© Copyright 2023, Žijeme Vedome. Všetky práva vyhradené.